zwangerschap afvallen overgewicht

Afvallen en zwangerschap

In dit artikel gaan we in op de relatie tussen overgewicht, afvallen en zwangerschap.

BMI
Je BMI (Body Mass Index) geeft aan of je overgewicht hebt of niet. Bij een gezond gewicht ligt de index tussen de 18,5 en 25. Je BMI bereken je als volgt: je gewicht in kilo’s gedeeld door je lengte in meters in het kwadraat. Je bent bijvoorbeeld 1,70 meter en je weegt 70 kilo. Dan is je BMI: 70 / 1,7 x 1,7 = 24,22.

Hormoonhuishouding
Overgewicht kan je hormoonhuishouding veranderen, waardoor je menstruatie onregelmatig kan worden of zelfs kan uitblijven. Je vet is geen passief deel van je lichaam. Het is actief en scheidt hormonen uit die het functioneren van je lichaam negatief kunnen beïnvloeden. Als je vooral vet op je buik hebt, dan geeft dit de meeste problemen .

Buikvet
Door buikvet worden hormonen aangemaakt. Hoe meer buikvet je hebt, des te meer hormoonproductie er plaatsvindt. Met name de productie van het geslachtshormoon testosteron neem toe. Vervolgens wordt testosteron weer omgezet in het hormoon oestrogeen. De hoeveelheid oestrogeen stijgt alleen als er een eiblaasje groeit. Als de hoeveelheid oestrogeen altijd verhoogd is, dan denken je hersenen dus dat er al een groeiend eiblaasje is. Hierdoor maken je hersenen geen FSH (Follikel Stimulerend Hormoon). Dit is het hormoon dat de eierstok stimuleert om een eiblaasje te laten rijpen. Wat heeft dit tot gevolg? Allereerst groeit het eiblaasje niet. Met als gevolg dat er geen eisprong is en geen menstruatie. Zo komt het dat overtollig (buik)vet je menstruatiecyclus verstoort en je kans op zwangerschap afneemt.
Vruchtbaarheidsbehandeling
Er bestaan verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen om zwangerschap te bevorderenzwangerschap afvallen overgewicht. Als je overgewicht hebt is de nummer 1 behandeling: afvallen! Neem contact op als je begeleiding bij afvallen zoekt. Onderzoek toont aan dat je jouw kansen op blijvend gewichtsverlies hiermee het grootst maakt.
Posted in

Meest recente nieuwsberichten

Lichaamsvet: hoe kom je er aan en hoe kom je er vanaf?

Afvallen en niet meer aankomen: wat hebben mensen die dit lukt met elkaar gemeen?

10 dingen die je absoluut moet weten over krachttraining en het vergroten van spiermassa!

Oh, zit het zo als het gaat om grotere spieren, spiermassa en krachttraining! Deel 1: 10 dingen die je moet weten over spieren en spiergroei.

8 tips om je keuken zo aan te passen dat afvallen makkelijker wordt

Wat serveert het beste restaurant ter wereld voor € 285,- per couvert? Groente!

Hulp bij afvallen deel 18: van “te moe om te gaan sporten” naar “lekker fit”

Hulp bij afvallen deel 17: shop jezelf slank!

5 slimme keuzes die helpen om te gaan afvallen en op een gezond gewicht te blijven

Hulp bij afvallen deel 16: hoe voorkom je emotie eten?