gezond fruit eten - body ethics

Gezond afvallen door de juiste combinatie van voeding en beweging

In deze blog lees je hoe je gezond kunt afvallen met de juiste combinatie van voeding en beweging.

Uit onderzoek blijkt dat iets minder eten in combinatie met voldoende bewegen het beste werkt om af gezond af te vallen. Bij een afname van het gewicht van 5% to 10% verbeterd de gezondheid al sterk. Bron: Voedingscentrum.

Het gaat om de combinatie

Bij gezond afvallen gaat het dus om de combinatie. Minder eten en voldoende bewegen. Allebei de onderdelen moeten kloppen. Stel dat je 3 keer per week ’s avonds een uur gaat sporten. Bijvoorbeeld een combinatie van cardio en krachttraining. Gemiddeld genomen zal je daar zo’n 550 calorieën mee verbranden. Je komt thuis van de sportschool en je hebt trek en dorst. Je drinkt een glas sinas, neemt een klein bakje chips, zeg 25 gram, en een tosti met kaas. Kan je hebben, want je hebt net je best gedaan in de sportschool.
Nou, niet dus. Een glas sinas, een bakje chips en een tosti kaas zijn goed voor ca. 562 calorieën. De helft bestaat uit koolhydraten, 40% is vet en ca. 10% zijn eiwitten en vrijwel geen vezels. Een dergelijke maaltijd eet je in 10 minuten weg. Het resultaat: je bent op hetzelfde gewicht gebleven.
Qua volume en gewicht heb je niet eens heel veel gegeten en zit je waarschijnlijk niet vol. De kans dat je later op de avond nog iets wil eten is heel reëel.

Plannen

Om dit soort patronen te doorbreken is het verstandig om te plannen wat je na je training gaat eten en drinken. Hiermee verklein je de kans dat je het resultaat van jouw sportieve inspanning om zeep helpt met je voedingskeuze. Maar hoe combineer je nou voeding en beweging, zodat je gezond gaat afvallen?
Stel dat je na de training een glas water drinkt, een bakje magere (soja) yoghurt eet met een handje blauwe bessen en een appel, dan ziet het onder aan de streep heel anders uit. Deze maaltijd telt ca. 240 calorieën en heeft een groter volume, waardoor je wat meer “vol” zit. Daarbij telt deze maaltijd ca. 70% koolhydraten, 3% vet en 24% eiwitten en ca. 5 gram vezels. Deze verhoudingen zijn veel gunstiger en dragen bij aan het aanvullen van je energievoorraad,  vetvermindering en spieropbouw. Dat zou de uitkomst van een uurtje sporten moeten zijn. Lees in de blog “Wat mag ik eten?” over handige voedingskeuzes.

Bovenstaand voorbeeld geeft aan dat je bewegen en voeding niet los van elkaar kunt zien. Met de juiste combinatie kun je hier enorme stappen in de goede richting mee zetten en gezond afvallen.

Maak je daar een gewoonte van dan is een blijvend gezond gewicht je beloning.

Posted in

Meest recente nieuwsberichten

Lichaamsvet: hoe kom je er aan en hoe kom je er vanaf?

Afvallen en niet meer aankomen: wat hebben mensen die dit lukt met elkaar gemeen?

10 dingen die je absoluut moet weten over krachttraining en het vergroten van spiermassa!

Oh, zit het zo als het gaat om grotere spieren, spiermassa en krachttraining! Deel 1: 10 dingen die je moet weten over spieren en spiergroei.

8 tips om je keuken zo aan te passen dat afvallen makkelijker wordt

Wat serveert het beste restaurant ter wereld voor € 285,- per couvert? Groente!

Hulp bij afvallen deel 18: van “te moe om te gaan sporten” naar “lekker fit”

Hulp bij afvallen deel 17: shop jezelf slank!

5 slimme keuzes die helpen om te gaan afvallen en op een gezond gewicht te blijven

Hulp bij afvallen deel 16: hoe voorkom je emotie eten?