koekjes vullen niet

Hulp bij afvallen deel 8: het beste middel tegen honger.

In dit achtste deel in de serie “hulp bij afvallen” gaan we in op honger. Iedereen die wel eens heeft geprobeerd om af te vallen weet dat honger één van de grootste obstakels is om je doel te bereiken. Gelukkig is daar een heel effectief middel voor: gezonde voeding!

Uit onderzoek blijkt dat mensen die meer bewerkte voeding eten zoals gebak, koek, snoep, sauzen, etc. wel tot 500 calorieën meer eten dan mensen die overwegend onbewerkte voeding eten zoals, groente, fruit, peulvruchten, noten, zaden, etc.

Bewerkte voeding
Alhoewel de hoeveelheid voedsel die je eet voor een belangrijk deel bepalend is of je verzadigd bent, speelt de kwaliteit van de voeding ook een grote rol. Bewerkte voeding zoals cornflakes, zoete ontbijtproducten, witbrood, aardappelpuree, etc. bevatten bewerkte koolhydraten. Om deze voeding te verteren hoeft je lichaam bijna niets meer te doen. Hierdoor komt de energie uit de voeding snel via de bloedbaan beschikbaar en daardoor verdwijnt je hongergevoel. Helaas duurt dit maar kort en is de honger snel weer terug.

Onbewerkte voeding
Omdat je lichaam meer moeite moet doen om onbewerkte voeding te verteren, gebeurt dit meer geleidelijk, waardoor het verzadigingsgevoel langer blijft. Uiteraard is dit gunstig, omdat je dan minder snel de behoefte krijgt om weer te gaan eten.

Vet in plaats van energie
Door je honger te stillen met bewerkte koolhydraten verhoog je het insulineniveau in je lichaam. Helaas zorgt dit ervoor dat de energie die beschikbaar komt wordt opgeslagen als reserve brandstof in de vorm van vet. Omdat de energie niet beschikbaar komt voor je metabolisme geeft je lichaam al snel weer een nieuw hongersignaal af. Inmiddels heb je energie genoeg binnen gekregen, maar is het opgeslagen als vet. Door het hongersignaal wordt je op het verkeerde been gezet en ga je weer eten. Als je dan weer voor bewerkte koolhydraten als chips, witbrood en dergelijke kiest, dan creëer je een vicieuze cirkel.

Wat kan je hiermee?
Met bovenstaande kennis kan je vanaf nu betere keuzes maken en voor voeding kiezen die onbewerkt is en langer verzadiging biedt. Vaak is dit soort voeding ook vanwege andere redenen veel gezonder voor je. Door gezonde, onbewerkte voeding te kiezen kan je lekker en voldoende eten, heb je geen hongergevoel en verbeter je jouw gezondheid! Wat wil je nog meer! Om een begin te maken met deze nieuwe eetgewoonten helpen we je graag. Hiervoor maken we een voedingsplan dat bij jouw past en waarmee jij gezond kunt gaan afvallen. Neem contact op en we gaan direct aan de slag!

Lees ook onze andere artikelen in de serie “hulp bij afvallen”.

Posted in

Meest recente nieuwsberichten

Lichaamsvet: hoe kom je er aan en hoe kom je er vanaf?

Afvallen en niet meer aankomen: wat hebben mensen die dit lukt met elkaar gemeen?

10 dingen die je absoluut moet weten over krachttraining en het vergroten van spiermassa!

Oh, zit het zo als het gaat om grotere spieren, spiermassa en krachttraining! Deel 1: 10 dingen die je moet weten over spieren en spiergroei.

8 tips om je keuken zo aan te passen dat afvallen makkelijker wordt

Wat serveert het beste restaurant ter wereld voor € 285,- per couvert? Groente!

Hulp bij afvallen deel 18: van “te moe om te gaan sporten” naar “lekker fit”

Hulp bij afvallen deel 17: shop jezelf slank!

5 slimme keuzes die helpen om te gaan afvallen en op een gezond gewicht te blijven

Hulp bij afvallen deel 16: hoe voorkom je emotie eten?