goede koolhydraten

Hulp bij afvallen deel 10: afvallen met behulp van goede koolhydraten

In dit deel in de reeks “hulp bij afvallen” gaan we in op koolhydraten die gezond afvallen ondersteunen.

Voedingsmiddelen die veel koolhydraten bevatten kunnen een belangrijk en gezond bestanddeel van je dieet zijn. Gezonde koolhydraten zijn bijvoorbeeld: peulvruchten zoals kidney bonen, fruit, groenten en volkoren granen. Wat hebben deze voedingsmiddelen met elkaar gemeen? Ze zijn rijk aan vezels!  Waarom zijn vezels goed voor je? Ten eerste bevorderen ze je spijsvertering. Daarnaast vertragen vezels de vertering van voedsel en dat voorkomt schommelingen in je bloedglucose. Vezels bevatten geen calorieën.

Als je volkoren graanproducten eet krijg je ook meer vezels binnen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig volkoren producten eten een lagere BMI hebben dan mensen die geen volkoren voeding consumeren (bron: PubMed.gov).

Vooral groente, maar zeker ook fruit bevatten relatief weinig calorieën. Omdat groente en fruit vooral uit water bestaan hebben ze naar verhouding een hoog volume. Hierdoor zit je snel vol van groente en fruit, terwijl de calorie inname beperkt blijft. Daarnaast zijn groente en fruit heel gezond.

Zodra er aan koolhydraatrijke voedingsmiddelen vet of suiker wordt toegevoegd  vervalt min of meer het gunstige effect van koolhydraten. Als je een aardappel gaat frituren omdat je er friet of chips van hebt gemaakt, dan neemt het aantal calorieën enorm toe. Als je aan granen suiker toevoegt, dan gebeurt precies hetzelfde. Om koolhydraten optimaal te benutten eet je ze zo onbewerkt mogelijk en voeg je er zo min mogelijk aan toe.

Wellicht dat onderstaand overzicht het voorgaande nog duidelijker maakt.

100 gram gekookte aardappel: 87 kcal
100 gram friet (gefrituurd): 289 kcal
100 gram kersen: 68 kcal

Wat kan jij hiermee?
Om alle gunstige eigenschappen van koolhydraten te benutten is het van belang om de juiste voedingsmiddelen te kiezen en de meeste optimale bereiding. Wil je hier een start mee maken, maar weet je nog niet precies hoe? Geen probleem! Body Ethics biedt hulp bij afvallen met gezonde koolhydraten. Neem contact op en we gaan direct aan de slag.

Bronnen: Harvard Medical School, www.voedingscentrum.nl

Posted in

Meest recente nieuwsberichten

Lichaamsvet: hoe kom je er aan en hoe kom je er vanaf?

Afvallen en niet meer aankomen: wat hebben mensen die dit lukt met elkaar gemeen?

10 dingen die je absoluut moet weten over krachttraining en het vergroten van spiermassa!

Oh, zit het zo als het gaat om grotere spieren, spiermassa en krachttraining! Deel 1: 10 dingen die je moet weten over spieren en spiergroei.

8 tips om je keuken zo aan te passen dat afvallen makkelijker wordt

Wat serveert het beste restaurant ter wereld voor € 285,- per couvert? Groente!

Hulp bij afvallen deel 18: van “te moe om te gaan sporten” naar “lekker fit”

Hulp bij afvallen deel 17: shop jezelf slank!

5 slimme keuzes die helpen om te gaan afvallen en op een gezond gewicht te blijven

Hulp bij afvallen deel 16: hoe voorkom je emotie eten?