goede koolhydraten

Hulp bij afvallen deel 10: afvallen met behulp van goede koolhydraten

In dit deel in de reeks “hulp bij afvallen” gaan we in op koolhydraten die gezond afvallen ondersteunen.

Voedingsmiddelen die veel koolhydraten bevatten kunnen een belangrijk en gezond bestanddeel van je dieet zijn. Gezonde koolhydraten zijn bijvoorbeeld: peulvruchten zoals kidney bonen, fruit, groenten en volkoren granen. Wat hebben deze voedingsmiddelen met elkaar gemeen? Ze zijn rijk aan vezels!  Waarom zijn vezels goed voor je? Ten eerste bevorderen ze je spijsvertering. Daarnaast vertragen vezels de vertering van voedsel en dat voorkomt schommelingen in je bloedglucose. Vezels bevatten geen calorieën.

Als je volkoren graanproducten eet krijg je ook meer vezels binnen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig volkoren producten eten een lagere BMI hebben dan mensen die geen volkoren voeding consumeren (bron: PubMed.gov).

Vooral groente, maar zeker ook fruit bevatten relatief weinig calorieën. Omdat groente en fruit vooral uit water bestaan hebben ze naar verhouding een hoog volume. Hierdoor zit je snel vol van groente en fruit, terwijl de calorie inname beperkt blijft. Daarnaast zijn groente en fruit heel gezond.

Zodra er aan koolhydraatrijke voedingsmiddelen vet of suiker wordt toegevoegd  vervalt min of meer het gunstige effect van koolhydraten. Als je een aardappel gaat frituren omdat je er friet of chips van hebt gemaakt, dan neemt het aantal calorieën enorm toe. Als je aan granen suiker toevoegt, dan gebeurt precies hetzelfde. Om koolhydraten optimaal te benutten eet je ze zo onbewerkt mogelijk en voeg je er zo min mogelijk aan toe.

Wellicht dat onderstaand overzicht het voorgaande nog duidelijker maakt.

100 gram gekookte aardappel: 87 kcal
100 gram friet (gefrituurd): 289 kcal
100 gram kersen: 68 kcal

Wat kan jij hiermee?
Om alle gunstige eigenschappen van koolhydraten te benutten is het van belang om de juiste voedingsmiddelen te kiezen en de meeste optimale bereiding. Wil je hier een start mee maken, maar weet je nog niet precies hoe? Geen probleem! Body Ethics biedt hulp bij afvallen met gezonde koolhydraten. Neem contact op en we gaan direct aan de slag.

Bronnen: Harvard Medical School, www.voedingscentrum.nl

Posted in

Meest recente nieuwsberichten

Hulp bij afvallen deel 15: drink jezelf slank

Hulp bij afvallen deel 14: afvallen met gezonde eiwitten

Hulp bij afvallen deel 13: gezond afvallen met voldoende vet in jouw voeding

Hulp bij afvallen deel 12: voeding en een optimale werking van je schildklier

Hulp bij afvallen deel 11: Vezels, vezels en nog eens vezels

Hulp bij afvallen deel 9: beperk de hoeveelheid toegevoegde suiker in je voeding

Hulp bij afvallen deel 8: het beste middel tegen honger.

Hulp bij afvallen deel 7: Wat doet je lichaam eigenlijk met die calorieën?

Hulp bij afvallen deel 6: calorie bewust eten in plaats van calorieën tellen.

Hulp bij afvallen deel 5: kleine veranderingen die het verschil maken.