vezels in voeding

Hulp bij afvallen deel 11: Vezels, vezels en nog eens vezels

In het 11e deel in de serie “hulp bij afvallen” gaan we het nog maar eens een keer over vezels hebben. Waarom? Omdat ze ontzettend belangrijk zijn en vaak over het hoofd worden gezien.

Vaak krijgen koolhydraten en eiwitten de meeste aandacht in een dieet. Zoals nu met de keto hype en het vasten. Hoe minder koolhydraten hoe beter lijkt het wel. Helaas kun je hier forse vraagtekens bij zetten, maar daar komen we in een ander blog wel uitgebreid op terug.

Ook eiwitten krijgen volop aandacht. Allerlei voedingsmiddelen worden “verrijkt” met nog meer eiwit en ook bij die tendens kun je nogal wat vraagtekens zetten.

Daarentegen hoor je niet zo vaak iets over vezels, terwijl daar nou net veel winst te halen is als het om gezond afvallen en blijvend gewichtsverlies gaat.  Vezels hebben allerlei voordelen. Ten eerste zorgen ze voor een verzadigd gevoel. Daarnaast is het de voeding voor je darmbacteriën. Als die de juiste voeding krijgen dan levert dat allerlei lichamelijke voordelen op. Bovendien zorgt vezelrijke voeding voor beduidend minder kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker.

Helaas eet de gemiddelde Nederlander veel te weinig vezels en gemiddeld de helft van de aanbevolen hoeveelheid van 30 tot 40 gram per dag.

Hoe kan je ervoor zorgen dat je meer vezels binnen krijgt? Gelukkig is dit niet zo ingewikkeld. Hierna volgen een aantal tips die je vezelconsumptie een boost kunnen geven.

1. Als je ’s ochtends ontbijtgranen eet, voeg dan een handje vers fruit toe, zoals blauwe bessen, bramen, frambozen of granaatappelpitten.
2. Waarschijnlijk eet je je wel eens kant-en-klare wokgroente of roerbakgroente. Door twee a drie eetlepels bonen toe te voegen neemt het vezelgehalte behoorlijk toe. Kidneybonen, chilibonen, witte bonen en zwarte bonen zijn hier heel geschikt voor. De pastasaus kun je verrijken door wat erwten toe te voegen.
3. Vervang witte rijst door zilvervlies rijst of quinoa. Hetzelfde doe je met spaghetti of macaroni. Vervang de witte soort door de volkoren versie.
4. Vervang witbrood door volkoren brood.
5. Voeg aan een salade wat noten of zaden toe. Of eet elke dag een handje verse noten.

Met bovenstaande tips haal je makkelijk 40 gram vezels per dag.

Wat kan jij hiermee?
Uiteraard gaat het vooral om het maken van bewuste keuzes. Geef wat meer aandacht aan vezels en geef ze de plek die ze verdienen in jouw dagelijkse voeding. Door sterk bewerkte voeding te vermijden maak je plaats voor vezelrijke voeding. Zodra je dat gaat doen zal je zien dat het gaat werken. Wil je hiermee aan de slag, maar weet je niet precies hoe? Geen probleem. Body Ethics biedt hulp als je gezond wil afvallen met meer vezels. Neem contact op en we maken een voedingsadvies op maat met meer dan voldoende vezels!

Posted in

Meest recente nieuwsberichten

Hulp bij afvallen deel 15: drink jezelf slank

Hulp bij afvallen deel 14: afvallen met gezonde eiwitten

Hulp bij afvallen deel 13: gezond afvallen met voldoende vet in jouw voeding

Hulp bij afvallen deel 12: voeding en een optimale werking van je schildklier

Hulp bij afvallen deel 10: afvallen met behulp van goede koolhydraten

Hulp bij afvallen deel 9: beperk de hoeveelheid toegevoegde suiker in je voeding

Hulp bij afvallen deel 8: het beste middel tegen honger.

Hulp bij afvallen deel 7: Wat doet je lichaam eigenlijk met die calorieën?

Hulp bij afvallen deel 6: calorie bewust eten in plaats van calorieën tellen.

Hulp bij afvallen deel 5: kleine veranderingen die het verschil maken.