gezonde eiwitten

Hulp bij afvallen deel 14: afvallen met gezonde eiwitten

Eiwitten zijn meer verzadigend dan koolhydraten en vet. Daarom zijn ze belangrijk voor gewichtsbeheersing. Deze keer gaan we het uitgebreid over eiwitten hebben in dit deel van de serie “hulp bij afvallen”.

Eiwitten hebben een verzadigend effect
Waarom hebben eiwitten eigenlijk een verzadigend effect? Dit heeft twee redenen. In de eerste plaats worden er bij de vertering van eiwitten hormonen vrijgelaten. Deze hormonen geven een verzadigingssignaal af, waardoor je eetlust afneemt. Daarnaast worden eiwitten geleidelijk verteerd, waardoor het verzadigingseffect ook langer blijft.

Omdat de vertering van eiwitten meer energie kost dan de vertering van koolhydraten of vet worden de calorieën in mindere mate opgeslagen als vet.

Het ene eiwit is het andere niet
Omdat er eiwitten zijn die je gezondheid meer slecht dan goed doen volgt hier een overzicht van eiwitbronnen die we afraden. Daarnaast vind je hier ook een overzicht van eiwitbronnen die we aanraden.

3 eiwitbronnen die je beter beperkt kunt eten
Bepaalde voedingsmiddelen bevatten veel eiwitten. Toch kunnen ze schadelijk zijn voor jouw gezondheid. Hieronder 3 eiwitbronnen die je beter met mate kunt eten.

1. Eiwit in rood vlees. De eiwitten op zich zijn niet het probleem, maar wel de hoeveelheid verzadigd vet in rood vlees als bijvoorbeeld hamburgers en biefstuk. Omdat je deze verzadigde vetten er altijd bij krijgt is het verstandig om dit soort vlees beperkt te eten.
2. Eiwit in vleeswaren voor op brood. Met name de toevoegingen aan dit vlees hebben een nadelige invloed op je gezondheid.
3. Eiwit in bewerkt vlees, bijvoorbeeld in hartige snacks. Beperk de consumptie van dit soort vlees tot een minimum. Ook hierbij gaat het om de toevoegingen die niet bevorderlijk zijn voor jouw gezondheid.

Overigens is het helemaal niet noodzakelijk om rood vlees te eten. Voor je dagelijkse portie eiwitten zijn er uitstekende andere bronnen beschikbaar. Bijvoorbeeld: vis, eieren en allerlei plantaardige bronnen als noten en peulvruchten. Als je voor een volledig plantaardig menu kiest is het van belang om een vitamine B12 supplement te gebruiken.

Eiwitbronnen met weinig (verzadigd) vet
Gelukkig zijn er ook voedingsmiddelen met (relatief) veel eiwit en weinig vet. Dit zijn de betere keuzes:

1. Kippenborst bevat veel eiwitten en weinig (verzadigd) vet
2. Zalmfilet (liefst de wilde variant) bevat eveneens veel eiwit. Alhoewel deze eiwitbron meer vet bevat, bevat zalmfilet overwegend onverzadigd vet en dat is gunstig.
3. Tofu bevat ongeveer de helft van de eiwitten in zalmfilet, maar levert overwegend onverzadigd vet en is volledig plantaardig.

De WHO adviseert al langer een voedingspatroon dat volledig uit plantaardige eiwitten bestaat.

Wat kan jij hiermee?
Om gezond af te vallen maak je gebruik van de verzadigende werking van eiwitten. Bij voorkeur kies je plantaardige eiwitbronnen. Hierdoor zijn eiwitten een uitstekende hulp bij gezond afvallen. Als dierlijk eiwit je voorkeur heeft kies je voor de eiwitbronnen met weinig verzadigd vet. Heb je ondersteuning nodig bij het maken van de juiste keuzes? Neem contact op en we gaan meteen aan de slag met een maatwerk voedingsadvies.

Bron: Harvard Medical School

Posted in

Meest recente nieuwsberichten

Een slanke taille: ga je voor de waist trainer of voor een caloriebeperkt dieet + krachttraining?

Lichaamsvet: hoe kom je er aan en hoe kom je er vanaf?

Afvallen en niet meer aankomen: wat hebben mensen die dit lukt met elkaar gemeen?

10 dingen die je absoluut moet weten over krachttraining en het vergroten van spiermassa!

Oh, zit het zo als het gaat om grotere spieren, spiermassa en krachttraining! Deel 1: 10 dingen die je moet weten over spieren en spiergroei.

8 tips om je keuken zo aan te passen dat afvallen makkelijker wordt

Wat serveert het beste restaurant ter wereld voor € 285,- per couvert? Groente!

Hulp bij afvallen deel 18: van “te moe om te gaan sporten” naar “lekker fit”

Hulp bij afvallen deel 17: shop jezelf slank!

5 slimme keuzes die helpen om te gaan afvallen en op een gezond gewicht te blijven