water als hulp bij afvallen

Hulp bij afvallen deel 15: drink jezelf slank

Omdat overgewicht niet alleen samenhangt met wat we eten , maar ook met wat we drinken, gaan we in deze aflevering van de serie “hulp bij afvallen” in op de rol van de dranken. In eerdere delen werd al duidelijk dat het eten van onbewerkte voeding met weinig verzadigd vet en relatief weinig calorieën een goede manier is om af te vallen.

Ongemerkt veel calorieën
Toch komt het voor dat mensen de juiste voedingsmiddelen eten en toch geen gewicht verliezen. De kans is dan heel reëel dat er ongemerkt veel calorieën worden gedronken. Onder andere suikerhoudende frisdranken (sinas, cola, icetea), drinkyoghurt met suiker, energy drinks, bier en wijn bevatten veel calorieën. Met 1 glas ben je al snel rond de 135 calorieën verder. Stel dat je bij je ontbijt een glas drinkyoghurt neemt, in de middag 1 glas cola en ’s avonds 2 wijntjes dan staan er al ruim 500 calorieën op de teller die nauwelijks een verzadigend effect hebben.

Verhoogde kans op overgewicht en diabetes type-2
Als je regelmatig suikerhoudende (fris)drank gebruikt, dan heb je 2 keer zoveel kans om te zwaar te worden dan mensen die dit soort dranken niet of nauwelijks drinken. Daarbij neemt ook je kans op diabetes type-2 met ca. 25% toe.

Light dranken
Over het effect van light drankjes is er nog weinig duidelijkheid. Uitkomsten van wetenschappelijk studies zijn nogal verschillend. Sommige studies laten zien dat light dranken ondersteunend zijn voor blijvend gewichtsverlies. Andere studies laten zien dat  dit soort dranken overgewicht veroorzaken.

Water
Ook als het om dranken gaat is de oplossing eenvoudig. Hoe meer je voor natuurlijke en onbewerkte producten kiest, hoe groter de kans dat je gewicht verlies en op het gewenste gewicht blijft. Wat is de meest natuurlijke dorstlesser? Water! Hoe vaker je voor water kiest, hoe beter het is. Met de toevoeging van fruitsap als citroensap, limoensap of stukjes komkommer of gember geef je er op een gezonde manier smaak aan. Op deze manier is water een gezonde en gevarieerde drank voor ieder moment van de dag.

Omdat water ook een verzadigend effect heeft past het goed in een afslankdieet.

Koffie en thee
Naast water adviseert De Gezondheidsraad consumptie van groene en zwarte thee (geen kruidenthee) en koffie. Dit is niet voor niets. Thee vermindert de kans op beroerte en verlaagt de bloeddruk. Met 3 koppen groene thee of 5 koppen zwarte thee bereik je dit effect. Ook zijn er aanwijzingen dat hierdoor de kans op diabetes afneemt. Ook adviseert De Gezondheidsraad ongefilterde koffie. 2 kopjes koffie per dag verhogen je LDL-cholesterol en dat is gunstig. Hiermee verlaag je jouw kans op hartziekten, beroerte en diabetes.

Wat kan jij hiermee?
Let je goed op wat je eet, maar val je niet af? Wellicht bevatten de dranken die je dagelijks drinkt meer calorieën dan je denkt. Door vaker te kiezen voor water, koffie en thee verlaag je de calorieën die je via drank binnenkrijgt. Deze dranken zijn een uitstekende hulp bij afvallen! Wil je een persoonlijk voedingsadvies, inclusief de dranken die je het beste kunt kiezen? Neem dan nu contact op en we gaan direct aan de slag!

Bron: Gezondheidsraad, Harvard Medical School

Posted in

Meest recente nieuwsberichten

Een slanke taille: ga je voor de waist trainer of voor een caloriebeperkt dieet + krachttraining?

Lichaamsvet: hoe kom je er aan en hoe kom je er vanaf?

Afvallen en niet meer aankomen: wat hebben mensen die dit lukt met elkaar gemeen?

10 dingen die je absoluut moet weten over krachttraining en het vergroten van spiermassa!

Oh, zit het zo als het gaat om grotere spieren, spiermassa en krachttraining! Deel 1: 10 dingen die je moet weten over spieren en spiergroei.

8 tips om je keuken zo aan te passen dat afvallen makkelijker wordt

Wat serveert het beste restaurant ter wereld voor € 285,- per couvert? Groente!

Hulp bij afvallen deel 18: van “te moe om te gaan sporten” naar “lekker fit”

Hulp bij afvallen deel 17: shop jezelf slank!

5 slimme keuzes die helpen om te gaan afvallen en op een gezond gewicht te blijven