hulp afvallen honger

Hulp bij afvallen deel 2: hoe deze 2 hormonen het lastig maken om af te vallen.

Met dit artikel bieden we hulp bij afvallen, door je te informeren over de hormonen die actief zijn als je gaat afvallen.

Hongersnood
Jouw lichaam is zo ontworpen dat het makkelijk vet kan opslaan, zodat je in geval van hongersnood kan overleven. Duizenden jaren geleden werkte dit prima en zorgde dit systeem ervoor dat je kon overleven. Tegenwoordig is er altijd en overal voldoende voedsel. De noodzaak om steeds te eten als er voedsel beschikbaar is, die is er niet meer.

Voedsel in overvloed
Helaas zijn on ze lichamen nog niet aangepast op onze leefomgeving met voedsel in overvloed. De oude systemen om ons te helpen overleven zijn nog steeds aan het werk. Die werken nu averechts voor onze gezondheid. Om hier iets aan te doen is het belangrijk dat je inzicht hebt in de werking van de hormonen leptine en ghreline.

Leptine
Leptine wordt geproduceerd door je vetcellen. Leptine geeft een signaal af aan je hersenen als je voldoende brandstof hebt gegeten. Zodra je gewicht afneemt wordt het leptine niveau lager en gaat er een signaal naar je hersenen. De brandstoftank moet worden gevuld. Er moet gegeten worden!

Ghreline
Ghreline is het andere hormoon dat een hongergevoel veroorzaakt. Dit hormoon wordt in je buik en darmen gemaakt. Als je uren niet gegeten hebt, dan neemt het ghreline niveau toe en gaat er een signaal naar je hersenen dat er gegeten moet worden. Ook als je gewicht verlies gaat het ghreline niveau omhoog en ervaar je een hongergevoel. Tegelijkertijd vertraagd ghreline je metabolisme. Hierdoor verbrandt je de calorieën die je eet minder snel.

Saboteurs
Dus jij bent je best aan het doen om af te vallen en je bent minder aan het eten. Tegelijkertijd “saboteren” 2 hormonen je goede bedoelingen. Die 2 hormonen denken dat je voortbestaan in gevaar is en dat is natuurlijk niet zo. Je wil van je overtollige kilo’s af en daarmee breng  je jouw voortbestaan niet in gevaar. Je wordt er slanker en juist gezonder van.

Ghreline en leptine besturen als het ware jouw interne thermostaat. Zodra je gewicht afneemt en je minder eet sporen zij je aan om te gaan eten zodat de vetreserves in tact blijven. Die hormonen zijn helaas niet zo geavanceerd dat ze weten dat je al meer dan genoeg vet hebt.

Wat kun je met deze informatie?
Als je een aangepast dagmenu hebt samengesteld, idealiter met 600 kcal minder dan wat je nodig hebt, dan ga je vetreserves aanspreken en afvallen. Op verschillende momenten op de dag kun je hierdoor een hongergevoel ervaren. Dat is normaal. Eigenlijk is dat een signaal dat je op de goede weg bent. Het hongergevoel bevestigd dat je op het punt staat om vet te verliezen. Dit hongergevoel verdwijnt vanzelf. Het enige wat jij hoeft te doen is gevarieerd en gezond eten en drinken, zodat je wel alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Wil je tips of hulp die je helpen om met de moeilijke momenten om te gaan. Neem contact op en maak een afspraak! Graag bieden wij je professionele hulp bij afvallen.

Posted in

Meest recente nieuwsberichten

Lichaamsvet: hoe kom je er aan en hoe kom je er vanaf?

Afvallen en niet meer aankomen: wat hebben mensen die dit lukt met elkaar gemeen?

10 dingen die je absoluut moet weten over krachttraining en het vergroten van spiermassa!

Oh, zit het zo als het gaat om grotere spieren, spiermassa en krachttraining! Deel 1: 10 dingen die je moet weten over spieren en spiergroei.

8 tips om je keuken zo aan te passen dat afvallen makkelijker wordt

Wat serveert het beste restaurant ter wereld voor € 285,- per couvert? Groente!

Hulp bij afvallen deel 18: van “te moe om te gaan sporten” naar “lekker fit”

Hulp bij afvallen deel 17: shop jezelf slank!

5 slimme keuzes die helpen om te gaan afvallen en op een gezond gewicht te blijven

Hulp bij afvallen deel 16: hoe voorkom je emotie eten?