afvallen gezondheid

Hulp bij afvallen deel 4: wat is overgewicht precies en wat doet het met jouw gezondheid?

In dit artikel gaan we in op wat overgewicht precies is en hoe het jouw gezondheid en levenskwaliteit bedreigt. Uiteraard is dit niet bedoeld om je bang te maken, maar deze informatie helpt wellicht voor dat extra stukje motivatie om te gaan afvallen en gezonder en minder te eten en meer te bewegen.

Waar hebben we het eigenlijk over als het gaat om overgewicht en obesitas? Uiteindelijk gaat het om teveel lichaamsvet, waardoor je gezondheid in het gedrang komt. Als je BMI onder de 30 is, dan is er  sprake van overgewicht. Als je BMI boven de 30 is, dan is er sprake van obesitas. Of je nou overgewicht hebt of obesitas, in beide gevallen loopt je gezondheid gevaar. Je hebt meer kans op chronische ziekten, diabetes en het kan een negatief effect op je levensverwachting hebben.

Buikvet
Maakt het ook uit of je lichaamsvet vooral op je billen en heupen zit, of meer op en rond je buik? Het antwoord is ja! Buikvet is metabolisch actiever dan vet op andere plaatsen. Wat betekent dit? Als je denkt dat je vet er maar gewoon zit, dan is dat helaas niet zo. Vetweefsel gedraagt zich als een orgaan. Onder andere produceert het vetweefsel hormonen die vervolgens in je bloedbaan terecht komen.

Buikomvang
Hoe weet je nou of er teveel veel op je buik zit? Hiervoor zijn standaarden bedacht. Bij vrouwen is een buikomvang groter dan 80 cm de maatstaf voor overgewicht. Voor mannen is dat 94 cm. Als je jouw buikomvang wil meten doe je dat ter hoogte van je navel. Met een meetlint kun je dit eenvoudig meten. Ga wel rechtop staan en meet na een uitademing.

Medicijnen
Alhoewel de belangrijkste oorzaak voor overgewicht je levensstijl is, zijn er ook andere oorzaken mogelijk. Deze andere oorzaken zijn bijvoorbeeld genetische aanleg of medicijngebruik. Alhoewel dit niet het expertiseterrein van Body Ethics is, willen we er toch even bij stil staan. Van verschillende medicijnen is bekend dat ze het lichaamsgewicht kunnen verhogen. Bijvoorbeeld medicijnen tegen hoge bloeddruk, antidepressiva, medicijnen tegen borderline en psychose, anti-conceptiemiddelen en medicijnen tegen diabetes. Mocht je hier meer over willen weten, raadpleeg dan je huisarts of een diëtist.

195 ziektes door overgewicht
Overgewicht is direct van invloed op 195 medische aandoeningen. Hierbij gaat het om ziektes die effect hebben op belangrijke systemen in je lichaam. Waar moet je dan aan denken? Depressie, angst, dementie, beroerte, astma, slaapapneu, darmkanker, leverkanker, galstenen, nierkanker, alvleesklierkanker, onregelmatige hartslag, hoge bloeddruk, hartaanval, reuma, pijn in de onderrug, etc. Helaas is dit nog maar een beperkt gedeelte van alle mogelijke aandoeningen. Daarom is het zo belangrijk om overgewicht aan te pakken en zo je gezondheid te beschermen en je levenskwaliteit te verbeteren.

Overgewicht en levenskwaliteit
Naast medische aandoeningen heeft overgewicht ook direct invloed op je levenskwaliteit. Activiteiten die vroeger moeiteloos gingen zijn door overgewicht lastig geworden. Bijvoorbeeld een stukje wandelen met de hond, boodschappen doen of in en uit de auto stappen. Ook kan overgewicht gewrichtspijn veroorzaken, bijvoorbeeld aan je knieën en enkels.

Wat kun je hier mee?
Nogal veel! Als je jouw overgewicht aanpakt en gaat afvallen, dan levert dit allerlei voordelen op. Ten eerste verlaag je jouw kans op diabetes. Ook verlaag je jouw kans op een hartaandoening. Ten derde verlaag je met afvallen het risico op kanker. Daarnaast blijft je lever gezonder en beter functioneren. Ten vijfde helpt afvallen en een lager lichaamsgewicht tegen brandend maagzuur. Tenslotte heeft afvallen een positief effect op slaapapneu. Wil je nu advies op maat voor gezond en blijvend afvallen, neem dan vandaag nog contact op en we gaan aan de slag!

Posted in

Meest recente nieuwsberichten

Een slanke taille: ga je voor de waist trainer of voor een caloriebeperkt dieet + krachttraining?

Lichaamsvet: hoe kom je er aan en hoe kom je er vanaf?

Afvallen en niet meer aankomen: wat hebben mensen die dit lukt met elkaar gemeen?

10 dingen die je absoluut moet weten over krachttraining en het vergroten van spiermassa!

Oh, zit het zo als het gaat om grotere spieren, spiermassa en krachttraining! Deel 1: 10 dingen die je moet weten over spieren en spiergroei.

8 tips om je keuken zo aan te passen dat afvallen makkelijker wordt

Wat serveert het beste restaurant ter wereld voor € 285,- per couvert? Groente!

Hulp bij afvallen deel 18: van “te moe om te gaan sporten” naar “lekker fit”

Hulp bij afvallen deel 17: shop jezelf slank!

5 slimme keuzes die helpen om te gaan afvallen en op een gezond gewicht te blijven