beperk voeding met toegevoegde suiker

Hulp bij afvallen deel 9: beperk de hoeveelheid toegevoegde suiker in je voeding

In de deel 9 van de serie “hulp bij afvallen” hebben we het over suiker. Als er 1 voedingsstof is die je beter kunt vermijden, dan is het suiker.

De helft van de suiker die Nederlanders eten komt uit voeding die niet in de schijf van vijf staat. Bijvoorbeeld uit frisdrank, koek, sauzen en snoep. Een glas frisdrank bevat ca. 100 kilocalorieën. Omdat deze vloeibare calorieën niet makkelijk worden waargenomen door  werken ze beperkt verzadigend. Hierdoor krijg je ongemerkt meer kilocalorieën binnen dan je nodig hebt.

Er bestaan grofweg 2 soorten suiker. Ten eerste heb je natuurlijke suikers, die bijvoorbeeld in fruit voorkomen. Ten tweede heb je toegevoegde suiker die vooral in bewerkte voeding als koek, snoep en frisdrank voorkomt.

Met de natuurlijk suikers is niets mis. Omdat fruit doorgaans kleine hoeveelheden suiker bevat heeft dat minder impact. Bovendien is deze suiker verpakt in een voedingsmiddel dat ook vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten bevat die goed voor je gezondheid zijn.

Daarentegen hebben toegevoegde suikers geen voordelen voor je gezondheid. Sterker nog: voedingsmiddelen met toegevoegde suikers hebben vaak een negatief effect op je gezondheid. Ze veroorzaken bijvoorbeeld overgewicht en diabetes type 2.

Soms kan het lastig zijn om suiker te herkennen. Ogenschijnlijk gezonde producten als salades met dressing, gedroogd fruit (met toegevoegde suiker), yoghurt met vruchten, ontbijtgranen, spaghettisaus, etc. bevatten meer suiker dan het lijkt. Hoe kan je de toegevoegde suiker herkennen? Deze staan op de ingrediëntenlijst van een product. Hieronder tref je een opsomming van alle verschillende namen die voor suikers worden gebruikt:

– sacharose
– kristalsuiker, rietsuiker, invertsuiker, melksuiker, fruitsuiker, druivensuiker, moutsuiker
– lactose, fructose, dextrose, maltose, trehalose, galactose
– honing, agavesiroop, ahornsiroop, isoglucose, glucose-fructosestroop, glucosestroop, melasse

In de rubriek koolhydraten zie je het aandeel suikers. Je kunt niet zien of dat toegevoegde suikers zijn of van nature aanwezig suikers. Hierbij is het ook een kwestie van gezond verstand gebruiken.  Nutella hazelnootpasta bevat per 100 gram 57,5 gram koolhydraten, waarvan 56,3 gram suikers (14 theelepels per 100 gram). De belangrijkste ingrediënten zijn melkpoeder, hazelnoten, cacao en suiker. Waarschijnlijk voel je dan wel aan dat die suiker niet van nature aanwezig is, maar toegevoegd.

Wat kan je hiermee?
Om de hoeveelheid suiker in je voeding te bepreken kan je het beste kiezen voor onbewerkte, plantaardige voeding. Kies je voor andere producten, lees dan het etiket en check hoeveel toegevoegde suiker het product bevat. Op de ze manier wat je meer bewust van de aanwezigheid van suiker in je voeding. Hierdoor kan je andere, gezonder keuzes maken die helpen om gezond af te vallen. Uiteraard helpen we je graag om een voedingsplan samen te stellen met een minimum aan toegevoegde suikers. Neem contact op en we gaan direct aan de slag!

Posted in

Meest recente nieuwsberichten

Hulp bij afvallen deel 15: drink jezelf slank

Hulp bij afvallen deel 14: afvallen met gezonde eiwitten

Hulp bij afvallen deel 13: gezond afvallen met voldoende vet in jouw voeding

Hulp bij afvallen deel 12: voeding en een optimale werking van je schildklier

Hulp bij afvallen deel 11: Vezels, vezels en nog eens vezels

Hulp bij afvallen deel 10: afvallen met behulp van goede koolhydraten

Hulp bij afvallen deel 8: het beste middel tegen honger.

Hulp bij afvallen deel 7: Wat doet je lichaam eigenlijk met die calorieën?

Hulp bij afvallen deel 6: calorie bewust eten in plaats van calorieën tellen.

Hulp bij afvallen deel 5: kleine veranderingen die het verschil maken.