hulp bij afvallen en emotie eten

Hulp bij afvallen deel 16: hoe voorkom je emotie eten?

Maar weinig mensen zullen het niet herkennen: je voelt je even “down” of je hebt last van stress en daar wil je van af. Je hebt eigenlijk niet echt honger, maar om snel in een betere stemming te komen doen we ons zelf op dat soort momenten een plezier met eten. Hierdoor ben je snel in een betere stemming. Aangezien dit nogal eens ongezonde voeding is met veel suiker en vet, doen we onszelf daar op de lange termijn natuurlijk geen plezier mee. In dit deel van de serie “hulp bij afvallen” krijg je direct toepasbare tools voor hoe je om kunt gaan met emotie / stress eten.

Gedrag dat werkt wordt beloond
Als je jouw stemming probeert te verbeteren met zoete en vette voeding, dan belonen jouw hersenen dit gedrag met een goed gevoel. Omdat deze manier van stemming beïnvloeding werkt, wordt dit gedrag herhaald. Helaas overzien je hersenen op dat moment niet de lange termijn consequenties van dit gedrag. Deze beloningsstrategie is gericht op de korte termijn en niet op de lange termijn. Als je dit gedrag frequent en langdurig blijft doen, dan wordt je te zwaar en komt je gezondheid in gevaar.

Stress en emotie eten voorkomen
Om stress en emotie eten te voorkomen kun je een eenvoudige techniek toepassen die uit twee stappen bestaat.

Stap 1: Herken je aanleiding.
Bij welke stemming gebruik je eten om je stemming te veranderen? Wil je jezelf opvrolijken, kalmeren, activeren, waarderen, etc. Voeding wordt ook gebruikt als beloning voor een prestatie of het dragen van ongemak. Wat de reden ook is, probeer deze te herkennen. Wat daarbij helpt is een dagboek. Houd een week of 2 bij welke stemming / emotie de aanleiding is om te gaan eten. Beschrijf wat je op dat moment hebt gegeten en hoe je je daarna voelde. Hierdoor kan je patronen herkennen en ben je alerter en bewuster van je gedrag in toekomstige situaties.

Stap 2: Verplaats je aandacht
Zodra je jouw trigger – de specifieke stemming of emotie – herkent en je op het punt staat om die donut te gaan pakken of die reep chocola te kopen, zorg dan voor afleiding. Het is bewezen effectief om precies op dat moment ca. 5 minuten iets anders te doen, waarmee je ook je stemming kunt veranderen. Ga even een blokje om of ga 5 minuten in de zon zitten. Zet je favoriete liedje op of bel even met een goede vriend of vriendin. Een warme douche of 5 minuten mediteren heeft hetzelfde effect. Je onderbreekt je vaste patroon met een actie die jouw gezondheid niet schaadt, maar wel je stemming verbetert. Daarbij kun je achteraf ook nog eens trots en blij zijn met je nieuwe gedrag dat een positieve invloed op jouw gewicht en gezondheid heeft.

Realistische verwachtingen
Stress en andere “negatieve” emoties horen bij het leven. Die zal je altijd blijven ervaren. Aan dat aspect van emotie eten kunnen we niets doen. Het is belangrijk om dat te accepteren. De manier waarop je op emoties reageert, dat kan je wel veranderen. Uiteraard vraagt dit om oefenen met het herkennen van je emoties (triggers) en het onderbreken en aanpassen van je patronen. Gelukkig is het mogelijk om nieuw gedrag aan te leren en verder te ontwikkelen. Wees geduldig en mild voor jezelf als je hiermee gaat oefenen en verwacht geen perfect gedrag. Ga vooral voor verbetering.

Wat kan je hiermee?
Ben je al bezig met het veranderen van jouw eetgedrag en bereik je nog niet het gewenste resultaat? Of maak je al stappen, maar wil je een duwtje in je rug in de vorm van professionele begeleiding? Neem dan contact op en we helpen je om de bovenstaande methode op maat te maken, zodat het voor jou werkt. Neem contact op en we gaan direct aan de slag!

Lees ook onze andere artikelen in de reeks “hulp bij afvallen”.

Posted in

Meest recente nieuwsberichten

Een slanke taille: ga je voor de waist trainer of voor een caloriebeperkt dieet + krachttraining?

Lichaamsvet: hoe kom je er aan en hoe kom je er vanaf?

Afvallen en niet meer aankomen: wat hebben mensen die dit lukt met elkaar gemeen?

10 dingen die je absoluut moet weten over krachttraining en het vergroten van spiermassa!

Oh, zit het zo als het gaat om grotere spieren, spiermassa en krachttraining! Deel 1: 10 dingen die je moet weten over spieren en spiergroei.

8 tips om je keuken zo aan te passen dat afvallen makkelijker wordt

Wat serveert het beste restaurant ter wereld voor € 285,- per couvert? Groente!

Hulp bij afvallen deel 18: van “te moe om te gaan sporten” naar “lekker fit”

Hulp bij afvallen deel 17: shop jezelf slank!

5 slimme keuzes die helpen om te gaan afvallen en op een gezond gewicht te blijven