voeding met gezonde vetten

Lichaamsvet: hoe kom je er aan en hoe kom je er vanaf?

Als het gaat om overgewicht en lichaamsvet, dan is lichaamsvet op zichzelf niet het probleem. Iedereen heeft een bepaalde hoeveelheid lichaamsvet nodig voor een goede gezondheid. Als je teveel vetmassa hebt, dan is dat ongunstig voor je gezondheid. Daarbij is de plaats waar het overtollige vet zich bevindt nog meer bepalend of dit ongunstig is voor je gezondheid of niet.

Hoe je vetmassa groter wordt
Waardoor komt het nu dat je vetmassa toeneemt? Alle voeding die je eet – koolhydraten, eiwitten en vetten – worden gebruikt om je lichaam van energie te voorzien. Eet je meer dan de energie (kcal) die je nodig hebt, dan wordt het overschot opgeslagen. Dit overschot kan alleen als vet worden opgeslagen. Dit gebeurt in de vorm van lipiden die in vetcellen worden opgeslagen.

Opslag van vet in vetcellen
Deze vetcellen bevinden zich overal in je lichaam en deze vetcellen kunnen uitzetten en krimpen. Wist je dat een vetcel wel met een factor 50 kan groeien! Als je volwassen bent dan is de hoeveelheid vetcellen die je hebt constant geworden. Je hebt geen invloed op de plek waar je lichaam de overtollige energie als vet opslaat. Je kan dat ook niet op een specifieke plek “weg trainen”.  Waar je wel invloed op hebt is het energieoverschot. Als je ervoor zorgt dat dit niet ontstaat, dan neemt je vetmassa niet toe. Als je minder energie eet dan je nodig hebt, dan neemt je vetmassa af.

Waar je het vet liever niet hebt
Verreweg het grootste deel van het opgeslagen vet ligt direct onder de huid. De rest (ca. 10%) wordt opgeslagen rond je ingewanden. Dit heet visceraal vet. Te veel visceraal vet ins ongunstig en veroorzaakt bijvoorbeeld diabetes type 2 en hartklachten.

Eet de juiste vetten
Het is een fabel dat als je vet eet je ook vet wordt. Je vetmassa neemt alleen toe als er sprake is van een energieoverschot dat komt door teveel eten. Een vetrijk eetpatroon met veel onverzadigde vetten (die verzadigend werken) kan prima dienen als een dieet waarmee je kunt afvallen.
Wil je weten hoe dit voor jou zou kunnen werken? Neem contact op en we gaan direct aan de slag!

Bron: Harvard Health Publishing

Posted in

Meest recente nieuwsberichten

Een slanke taille: ga je voor de waist trainer of voor een caloriebeperkt dieet + krachttraining?

Afvallen en niet meer aankomen: wat hebben mensen die dit lukt met elkaar gemeen?

10 dingen die je absoluut moet weten over krachttraining en het vergroten van spiermassa!

Oh, zit het zo als het gaat om grotere spieren, spiermassa en krachttraining! Deel 1: 10 dingen die je moet weten over spieren en spiergroei.

8 tips om je keuken zo aan te passen dat afvallen makkelijker wordt

Wat serveert het beste restaurant ter wereld voor € 285,- per couvert? Groente!

Hulp bij afvallen deel 18: van “te moe om te gaan sporten” naar “lekker fit”

Hulp bij afvallen deel 17: shop jezelf slank!

5 slimme keuzes die helpen om te gaan afvallen en op een gezond gewicht te blijven

Hulp bij afvallen deel 16: hoe voorkom je emotie eten?