taille

Een slanke taille: ga je voor de waist trainer of voor een caloriebeperkt dieet + krachttraining?

Brede schouders, brede heupen en daar tussenin een superslanke taille. Het zandloperfiguur is populair. Om de benodigde slanke taille te krijgen kan je gebruik maken van een waist trainer. Deze waist trainer zou centimeters buikvet weg laten smelten. Helaas blijkt hier nauwelijks bewijs voor te zijn.

Een waist trainer lijkt een hele mooie quick fix voor een lastige uitdaging: overtollig buikvet en vet op de heupen verminderen. Het effect van zo’n trainer lijkt bijna te mooi om waar te zijn. En als iets te mooi om waar te zijn lijkt, dan is het vaak zo.

Overtollig buikvet verminderen zou je kunnen overwegen vanwege cosmetische redenen, maar ook vanwege gezondheidsredenen. Een gezonde buikomvang verkleint de kans op allerlei aandoeningen.

Helaas kan je vet niet lokaal weg trainen. Als je een waist trainer draagt dan transpireer je meer op die specifieke plaats. Hierdoor verband je wel calorieën, maar dat betekent niet dat het buikvet ook op die specifieke plek verdwijnt. Het vet “smelt” niet lokaal weg. Was dat maar zo.

Alleen bij een calorietekort (minder energie eten dan dat je verbruikt) worden je vetreserves aangesproken. Daarbij heb je geen invloed op welke plaats de vetreserves worden aangesproken. Bij de één verdwijnt eerst het vet op de rug of armen en bij de ander gaat het vet op buik of billen als eerste weg.

Een waist trainer zou ook helpen om minder te eten. Helaas is ook hier geen bewijs voor. Ondanks dat er wat meer druk op de ingewanden ontstaat, vertaalt zich dit niet in minder eetlust.

Naast een caloriebeperkt dieet helpt het ook om core versterkende oefeningen te doen. Een waist trainer kan overigens wel helpen om je core enigszins te versterken. Core oefeningen zijn overigens effectiever. De meest effectieve oefeningen zijn: de brug, de opposite arm and leg raise en planken.

Bron: Harvard Women’s Health Watch

Posted in

Meest recente nieuwsberichten

Lichaamsvet: hoe kom je er aan en hoe kom je er vanaf?

Afvallen en niet meer aankomen: wat hebben mensen die dit lukt met elkaar gemeen?

10 dingen die je absoluut moet weten over krachttraining en het vergroten van spiermassa!

Oh, zit het zo als het gaat om grotere spieren, spiermassa en krachttraining! Deel 1: 10 dingen die je moet weten over spieren en spiergroei.

8 tips om je keuken zo aan te passen dat afvallen makkelijker wordt

Wat serveert het beste restaurant ter wereld voor € 285,- per couvert? Groente!

Hulp bij afvallen deel 18: van “te moe om te gaan sporten” naar “lekker fit”

Hulp bij afvallen deel 17: shop jezelf slank!

5 slimme keuzes die helpen om te gaan afvallen en op een gezond gewicht te blijven

Hulp bij afvallen deel 16: hoe voorkom je emotie eten?