gezond ouder worden

Wat hebben afvallen, buiten sporten en gezond eten met elkaar gemeen? Je wordt er ouder van!

In dit artikel gaan we in op het verband tussen afvallen, bewegen, gezond eten en ouder worden.

Dr. David Sinclair (Harvard Medical School) doet al sinds 1999 onderzoek naar veroudering. Hij ziet dit als een ziekte die behandeld kan worden. Dr. Sinclair heeft een theorie ontwikkeld waarbij gesteld wordt dat er een groep van 7 genen (sirtuins)is,  die nauw betrokken is bij het verouderingsproces. De stof NAD (nicotinamide adenine dinucleotide) activeert deze groep genen en dat zorgt ervoor dat die hun werk beter doen, waardoor je minder snel veroudert. Tot nu toe is dit vooral getest op muizen en zijn de uitkomsten gunstig. De crux van de theorie zit ‘m in het activeren van de groep van 7 genen. Dit lukt door ze stress te bezorgen in de vorm van minder aminozuren of suiker, of door een toename van NAD.

Gezonde stress
Wat ook uit zijn onderzoeken blijkt is dat “sirtuins” ook worden geactiveerd door je voedingspatroon en lichaamsbeweging. Prikkels in de vorm van stress voor het lichaam activeren blijkbaar de processen die veroudering tegengaan. Bijvoorbeeld gedurende een periode van de dag een beetje honger ervaren, door wat langer niet te eten. Of door een paar keer per week flink te bewegen, waardoor je gaat hijgen en zweten. Ook dat blijkt het anti verouderingssysteem te activeren. Daarnaast hebben prikkels als warmte en koude ook een soortgelijk effect.

Honger
Af en toe een beetje honger hebben is waarschijnlijk helemaal niet slecht voor je en past bij afvallen, mits je wel genoeg en voldoende gevarieerd eet. Lekker buiten sporten in weer en wind heeft dus dubbel voordeel. Ten eerste ben je aan het hijgen en zweten. Ten tweede prikkel je jouw lichaam ook nog eens met warmte en kou.

Groente en fruit
Als laatste hebben we nog gezonde voeding over. Uit de onderzoeken van Dr. Sinclair lijkt ook naar voren te komen dat gestrest voedsel de anti verouderingsprocessen in werking zet. Wat is gestrest voedsel? Neem bijvoorbeeld een druif. Die wordt verwerkt in wijn. Wijn bevat stoffen (moleculen) die het anti verouderingssysteem activeren. Druiven die vlak voor het oogsten minder vocht hebben gehad door droogte blijken meer van dit soort activerende stoffen te bevatten. Groente die en fruit dat in minder gunstige omstandigheden is gegroeid, bijvoorbeeld niet in een kas maar buiten, zijn op deze manier gezonder.

Ouder worden
Of de theorie van Dr. Sinclair op de lange termijn stand gaat houden weet ik niet. Het lijkt er wel op. Wat ik wel weet is dat minder eten, meer bewegen (en vooral buiten) en voldoende groente en fruit eten het succesrecept is om gezond te gaan afvallen. Met als bonus dat je er ook nog ouder mee wordt. Wat wil je nog meer!

Bron: Harvard Magazine, september-oktober 2017.

Posted in

Meest recente nieuwsberichten

Een slanke taille: ga je voor de waist trainer of voor een caloriebeperkt dieet + krachttraining?

Lichaamsvet: hoe kom je er aan en hoe kom je er vanaf?

Afvallen en niet meer aankomen: wat hebben mensen die dit lukt met elkaar gemeen?

10 dingen die je absoluut moet weten over krachttraining en het vergroten van spiermassa!

Oh, zit het zo als het gaat om grotere spieren, spiermassa en krachttraining! Deel 1: 10 dingen die je moet weten over spieren en spiergroei.

8 tips om je keuken zo aan te passen dat afvallen makkelijker wordt

Wat serveert het beste restaurant ter wereld voor € 285,- per couvert? Groente!

Hulp bij afvallen deel 18: van “te moe om te gaan sporten” naar “lekker fit”

Hulp bij afvallen deel 17: shop jezelf slank!

5 slimme keuzes die helpen om te gaan afvallen en op een gezond gewicht te blijven